Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

САЩ планират да разширят антикитайския фронт при редките минерали

Вашингтон води преговори за инициативата си в минното дело ERGI включително и с Европейската комисия

САЩ планират да разширят антикитайския фронт при редките минерали

Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Държавният департамент на САЩ се надява, че ще успее да разшири инициативата си за добив на стратегически полезни изкопаеми, насочена към осигуряване на вериги на доставка за редки метали, които са от жизненоважно значение за производството на батерии, вятърна и слънчева енергия. Това заяви във вторник (2 юни) висш американски дипломат, цитиран от Euractiv. 

Още по темата

Десет държави, включително Канада, Австралия и Бразилия, се присъединиха към САЩ през миналата година, за да сформират Инициативата за управление на енергийните ресурси, или ERGI, в която Вашингтон ще споделя опита си в минното дело, за да помогне на страните да откриват и обработват минерали като литий, мед и кобалт.

ERGI, част от усилието на определени страни за намаляване на зависимостта при редките метали от Китай, също има за цел да предоставя съвети, за да се гарантира, че индустриите са привлекателни за международните инвеститори.

Въпреки по-бавния растеж през тази година, забавянията при строителната дейност и прекъсването на веригите на доставка, общият глобален капацитет за възобновяема енергия в световен мащаб се очаква да нарасне с 6% през 2020 г., съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ) в края на миналия месец.

Следващата година се предвижда въвеждането на нов капацитет от възобновяема енергия да се възстанови до темпа от 2019 г.

"Искаме да разширим ERGI, за да включим и други държави, както и правителствени институции", заяви Франк Фанън, помощник-държавен секретар по енергийните въпроси.

Той посочи, че е се провеждат разговори относно ERGI с Европейската комисия (ЕК). Разширяването на групата може да включва държави с бързо развиваща се икономика, както и Япония и други развити страни в Азия, които отчитат силно търсене на енергия.

Фанън участва в работен семинар във вторник с Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA), която заяви в доклад, че атрактивните цени на възобновяемите енергийни източници по отношение на производството на енергия от изкопаеми горива могат да помогнат на правителствата да възприемат едно зелено икономическо възстановяване от пандемията.

Другите членове на ERGI са Ботсвана, Перу, Аржентина, Демократична република Конго, Намибия, Филипините и Замбия.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Суровини
След рязък ръст заради намалените запаси петролните цени поемат надолу*